mandag 25. februar 2008

Three in one

Tida flyr, og masse har skjedd den siste tia. Faktisk så mye at jeg ikke har hatt tid til å nærme meg internett, og blogg har det blitt dårlig med. Så her kommer et blogg innlegg med tre kapitler! Les et om gangen hvis dere blir lei (for det er nok en liten stund til neste innlegg også...)

Arua
Den siste uka har vi vært i Arua. Distriktet helt nord, rett ved grensa til Sudan, altså SYKT varmt. Målet for turen var førstehjelp kurs, med våre norske fysioterapauter som er her for tia,
og Meg og Margrethes jenteseminar. Et av måla for CHRISC dette er året er og styrke jentene som ikke akkurat dominerer organisasjonen. Ved å ha en time undervisning/gruppediskusjoner dagen med dette emnet håper vi å finne ut hva som må gjøres og også inspirere lokallagene til å innkludere jentene mere! Det er et veldig gøy emne, som engasjerer mange, og vi har lært mye om kulturer og tradisjoner i forskjellige stammer. F.eks. at i mange steder i Uganda, har ikke jentene lov å spise kylling! Hvor sykt er ikke det da?
Den ene dagen var vi og så på eliteserie kamp, mellom hjemmelaget og et lag fra Kampala.
Siden vi var gjester og kjente den ene sjefen, fikk vi komme innforbi gjerde og sitte 30 cm. fra banen! Kampen var veldig spennende, men endte 1-1 etter en stor dommerfeil (ikke spør hva...)Dette førte til at 200 gale supportere klikka fullstendig, prøvde å rive opp porten til banen og begynte og kaste stein etter dommeren. For 4 uskyldige bazunguer, lost midt på banen, var det bare å søke tilflukt hos hjemmelaget (som ingen ville skade) og vente til at politiet hadde fått kontrollen over sitasjonen, og geleidet oss ut av banen og bort i sikkerheten.
Etter 5 flotte dager i en steikende varme i Aruas gater, vendte vi glade og fornøyde tilbake til kjølige (bare 25-30grader) Kampala. Langs veien så vi både elefanter, bavianer og i en buss med gospel/eldretreff musikk på full guffe, og jesus film på TV, gikk den 8 timer lange bussturen faktisk ganske fort!




Mbale
Forrige uke var vi endelig tilbake i Mbale (vårt andre hjem i Uganda) igjen. Det var en flott uke. Programmet var det samme som i Arua, og også her var det mange engasjerte ungdommer!
"Jenter er viktige for CHRISC, for bak enhver sterk mann står en kvinne" Oh yeah!
Bortsett fra å ha seminar og være prøvedokke for nyutdanna førstehjelpere, løp vi rundt og lektemed alle de søte barna på CRO som vanlig. Etter jul har det kommet en ny rehabliteringsklasse, så alle de vi har lekt med før kom nå løpende i lunsjen, i nye skoleuniformer og de største smila!
Om kveldene hang vi på ungdomssenteret med Lisbeth og gutta, eller feira valentines day blant en haug forelska par, røde og svarte ballonger, blinkende lys og høy musikk!

M+P på besøk
Jeg har allerede skrevet at mamma og pappa har vært på besøk, så her kommer bare litt bilder fra min supre uke, med mine flotte foreldre i Afrikas perle!


Bildeforklaring:

1. Murchison Falls in the evening!

2. Noen dyr langs nilen....

3. Hvis du ser godt etter er det en leopard der, og den var nærmere enn bildet viser!

4.Når man får fintfolk på besøk, slaktes gjøkalven (i dette tilfelle høna...)

5. Kylling, søtpoteter, casavachips +++ blir fordøyd o vår vakre hage, i skygge av et avocado tre.

mandag 11. februar 2008

En uke som turister...

Bilene står tettere en vanlig, og køen er enorm. Men etter en time løser køen seg opp og sjåføren gir full gass mot entebbe og flyplassen! Det er endelig blitt kvelden jeg har ventet på så lenge, også klarer jeg og komme for sent. Jeg innser at jeg er blitt en ugander, "african-time" er printet inn i meg. Men 45 min for seint, ankommer vi flyplassen, og der står de vettu, med en haug av bagasje (med norsk sjokolade, fiskeboller, grovbrød og andre viktige saker) Mine kjære foreldre har ankommet uganda/kampala!


Jeg har altså hatt besøk denne uka! De to "gamle" Bjorå mzunguene, hadde tatt turen over dammen, ørkenen +++ bare for å se sin kjære datter (liker jeg og tro ihvertfall)
Og for en uke, bedre kunne den ikke vært!
Som reiseleder de siste 10 dagene vil jeg egentlig si meg ganske så fornøyd med opplegget. Vi rakk shopping, safari, badeferie+++ i lake viktoria, shopping, besøk på kontoret, testing av all afrikansk mat, shopping, slakting av høne, og ja, shopping!
Kurvmakerne i uganda har nok tjent godt på mamma denne uka ( med hjelp av meg) og de fleste boder, trommeverksteder og african craft butikker, er godt gjennomsøkt!



En lykkelig familie (mamma smiler au), en kveld på Nilen!

På kontoret ble de ønska velkommen med stor begeistring og respekt! Du vet, de er hvite, gamle og foreldre, så de er hakket over de fleste i rang såklart! Og folk syns de så riktig så spreke og sterke ut. Kokka lurte til og med på om det ikke var på tide å produsere en unge til, slik at jeg kunne ha en lillesøster å leke med når jeg kom hjem! Men dette forslaget ble ikkje så godt motatt, og de (altså mamma og pappa) var visst enige i at barnebarn nok var tingen fremover!

Mer detaljert referat og bilder fra både høneslakting, bading og krokodille/flodhest/leopard/sjimpanse/+++ kommer i neste uke!
I dag er jeg bare innom kontoret for å snu, og i morra setter jeg kursen mot Mbale, for CHRISC-jente camp og andre gøye ting! Men neste uke er jeg sterkt tilbake!

Ha en flott uke der hjemme i vinternorge!

Mamma &Pappa, takk for en flott uke, håper dere ikke er for solbrente og at dere overlever overgangen til det kalde Norge uten deres kjære datter, uten (ordentlig) annanas og uten grønne savanner så langt øyet kan se!

Legg gjerne igjen en kommentar forresten, så jeg har noe og glede meg til når e er tilbake!




Mitt Afrika!